Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΕΛΕΣΑΝΑΚΗΣ

Ζαχάρης Μελεσανάκης - Ένας απ' τους μεγαλύτερους λυράρηδες της Κρήτης

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους λυράρηδες της Κρήτης, ο δεξιοτέχνης λυράρης Ζαχαρίας Μελεσανάκης, έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας πένθος σε όλο το καλλιτεχνικό και όχι μόνο, κόσμο του νησιού μας.

Η καταγωγή του ήταν από το Μεσοχωριό του δήμου Μονοφατσίου, που μαυροντύθηκε για το χαμό του δικού του «Μελεσανού»

Βιρτουόζος λυράρης και μοναδικός συνθέτης, ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης με το γλυκό παίξιμο της λύρας του, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα στην δισκογραφία και στο πάλκο.

Ο ίδιος προτιμούσε παίζει λύρα απ' το να τραγουδάει, γι' αυτό αναζητούσε πάντα συνεργάτες λαουτιέρηδες που να είναι καλοί στο τραγούδι.

Η συνεργασία του με τον Μανόλη Κακλή και οι συνθέσεις του «Μελεσανού» που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τον Κακλή έχουν αφήσει εποχή στην κρητική μουσική.

Τραγούδια όπως «Πες τση ζηλιάρας σου καρδιάς», «Στην ύστερή μου αναπνοή», «Άχι γλυκά μου μάτια», «Όλη η ζωή μου», «Τα χέρια που αγκαλιάζανε» και άλλες συνθέσεις του Ζαχαρία Μελεσανάκη έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Όπως ιστορία έγραψε και η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Τσαφαντάκη με δικά του τραγούδια «Λεμονιά», «Απόψε Παναγία μου», «Κομμάθια να με κάνουνε» κ.α.

Όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας διασκέδασε τους Κρητικούς όχι μόνο στην νησί αλλά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν δάσκαλος για πολλά νεότερα παιδιά. Ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης ήταν μια σπουδαία καλλιτεχνική μορφή παίζοντας ακόμα λαούτο και μπουζούκι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου των αποχαιρετά με μια μαντινάδα:

Τση Κρήτης η παράδοση

έχει μεγάλη αξία

γιατί Ζαχάρη άφησες

μεγάλη ιστορία!!

Καλό ταξίδι δάσκαλε!!!



Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023. Η σωρός θα βρίσκεται στις 4 μμ στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (στην πλατεία) στο Μεσοχωριό και στις 6 μμ η νεκρώσιμος ακολουθία.

Στην ιστοσελίδα μας είχαμε την τύχη να τραβήξουμε μερικά από τα τελευταία βίντεο του Ζαχάρη Μελεσανάκη στις 21/08/2018 στο Ηράκλειο της Κρήτης δοκιμάζοντας λύρες του κατασκευαστή Μύρωνα Μπουρλάκη. Η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου είναι από εκείνη την μέρα.

https://kritikoi.com/videos/zaxaris-melesanakis-me-lyra-myrona-mpourlaki-lyra-03
https://kritikoi.com/videos/zaxaris-melesanakis-me-lyra-myrona-mpourlaki-lyra-04
https://kritikoi.com/videos/zaxaris-melesanakis-me-lyra-myrona-mpourlaki-lyra-05

Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα
Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες - Ηλεκτρικά Οχήματα